75 ANYS D’UN BOMBARDEIG TERRIBLE

 

Tranqui·la, agradable, i apartada de les grans masses de turistes que envaeixen la ciutat, la Plaça Sant Felip Neri compleix un trist aniversari. El 30 de gener de 1938 es va produir un dels bombardeigs més sagnants de la Guerra Civil Espanyola.
Poc després de les 11 del matí l’aviació italiana va fer una matança al bombardejar aquesta plaça, deixant 42 morts ( 20 dels quals eren nens i nenes ) i una façana destrossada que avui encara crida l’ atenció de totes les persones que hi passen pel davant.
 

 

 
Malgrat que hi hagi gent que confón les marques de l’explosió amb forats de bala d’altres conflictes ( aquests forats són fruit de la pròpia explosió ), la realitat és que aquest lloc sembla haver caigut en l’ oblit per part de la cultura barcelonina i catalana. Tot i això, encara hi ha motius per a que es deixin les coses ben clares en el futur.
 

 

 
 De moment, avui serà un d’ aquells dies on s’escolten els cants dels ocells, les parelles s’agafen les mans davant  la font, i els turistes es pregunten – amb la seva guia turística a les mans- per quin motiu està  tan destrossada la façana i segueixen explorant la ciutat. Serà un dia molt semblant al dels darrers 75 anys, menys un.