Middle East

Refugiats: les gràfiques que expliquen el drama humà

Refugiats: les gràfiques que expliquen el drama humà. Fa pocs dies TV3 emetia My friend, una obra mestra que donava un punt de vista poc vist del campament d’Idomeni.

Elecciones en Turquía: punto y aparte a las aspiraciones de Erdogan

Ensombrecidas por una crisis política en Grecia y una catástrofe humanitaria en Siria, Turquía celebró el pasado 7 de junio unas elecciones generales que truncaban las expectativas de su Presidente, Recep Tayyip Erdoğan, de reformar la Constitución y avanzar hacia un sistema puramente presidencialista.

Kurdistan: peça clau

Mentre mig món posa el focus d’atenció sobre el conflicte viscut aquests dies entre Hamàs i Israel, es produeix lentament una reordenació dels poders regionals gràcies a la incapacitat dels països d’Orient Mitjà a l’hora de tractar la Guerra Civil de Síria i de no preveure els canvis que s’estaven gestant dins la minoria kurda.

Egipte, què pot passar el 30 de juny?

Aquest 30 de juny farà exactament un any que Mohamed Morsi es va proclamar President d’Egipte després d’una primera ronda el 23 i 24 de maig i d’una segona el 16 i 17 de juny. La diferència entre Morsi i el candidat proper a l’anterior règim va ser mínima, però el polític sunnita dels Germans Musulmans va obtindre el 51,73% dels vots front el 48.27% d’un Ahmed Shafik que va ser Primer Ministre de forma més que temporal en el darrer mes de Mubaraq com a President.

La gangbang otomana: el declivi de Turquia en política exterior

L’Orient Mitjà és una festa sense control i Turquia és una gangbang. No és que vulgui semblar groller, però aquesta és la millor manera de descriure la política exterior turca dels darrers mesos. Aquest article -tal i com el lector haurà endevinat llegint les dues primeres línies del text- no és el clàssic anàlisi post-electoral, sinó que intenta anar una mica més enllà

El malabarisme turc

Tot i que la majoria dels mitjans es centren en el nou canvi de rumb que ha engegat Obama amb Cuba, molt més a prop de casa estan esdevenint una una sèrie de canvis geopolítics que passen totalment desapercebuts a ulls de la majoria. Abans de tot, però, hem de tirar uns mesos enrere per entendre una mica què està passant i què us vull explicar

Qui guanya i qui perd després dels acords del grup 5+1 sobre el programa nuclear iranià?

L’Iran és d’aquells països que, tot i ser una potència, acostuma a estar mal vist per la pròpia societat occidental. Certament no és per menys, la Revolució iraniana contra el Sha de Persia i la posterior presa de l’Ambaixada dels Estats Units de 1979 va portar aquest país a l’ostracisme. Malgrat l’estigma, la societat iraniana no té absolutament res a veure amb la dels països àrabs i és molt més oberta del que pot semblar a simple vista.