Egipte: què pot passar el 30 de juny
En aquest darrer any liderat per Morsi ens trobem que els seus votants es senten cada cop més desenganyats de la política mentre l’Estat sembla anar a la deriva. Tal i com s’ha anat confirmant a través de les notícies i de publicacions especialitzades en l’àmbit de la diplomàcia, els nivells de seguretat han anat baixant de manera considerable des de que va caure Mubaraq del poder: La gent ja no surt al carrer, tot tipus de bandes criminals (uns 23.000 reclusos es van escapar de les presons egípcies durant la “revolució” i milers d’ells segueixen encara lliures) actuen impunement al llarg del país i la violació i l’assetjament sexual s’han convertit en l’esport nacional, on un 83% de les dones el pateixen diàriament. Davant d’això ens trobem a una policia desbordada i corrupta, la qual no té els mitjans necessaris per actuar ni s’atreveix a fer-ho. Fins i tot són freqüents els robatoris de cotxes policials.
L’il·lusió per la democràcia sembla que s’ha perdut a Egipte gràcies a la poca efectivitat – i ganes – de Morsi per posar ordre. Per exemple, el país es troba en una forta crisi econòmica que s’alimenta amb mesures islamistes que allunyen el turisme, es mostra relativament passiu davant l’auge del terrorisme a la zona del Sinaí o fins i tot anomena a un antic terrorista com a Governador de la turística zona de Luxor.
Davant la desil·lusió provocada per Morsi, l’oposició ha iniciat una recollida de firmes per demanar la seva dimissió aquest 30 de juny. En un principi volien arribar als 13 milions de vots que va obtindre fa un any, ara ja porten al voltant d’uns 15 milions i es comença a fer evident la poca legitimitat del President. A la recollida de firmes també hem de sumar que la Cort Constitucional d’Egipte ha declarat nul·les la Cambra Alta ( Shura ) i Baixa ( el Parlament ), creant més problemes al marge de la crisi, la inseguretat i el terrorisme. Així, Morsi encara es veu més deslegitimat després de fer una Constitució a mida del seu partit i que va portar fortíssimes queixes de frau electoral.
Amb aquest panorama molts ciutadans egipcis sortiran al carrer per demanar la dimissió del President Morsi i convocar noves eleccions. Els militars – molt propers a l’ antic règim i sent la institució més valorada del país per prop del 70% de la població – ja han afirmat que no volen actuar contra la població. A més, ja sigui per por a la violència – els homicidis a punta de pistola han crescut un 250% en els darrers dos anys – o per la pròpia manifestació, el comerç negre d’armes ha pujat en les darreres setmanes. De moment, molts es pregunten què passarà aquest diumenge a Egipte.